POHJOIS-POHJANMAAN BEAGLE R.Y.
  • ETUSIVU
  • Johtokunta
  • Jäseneksi
  • Historia
  • Sääntöjä & ohjeita

Ajokokeeseen ajavalla koiralla

Kokeisiin menevää koiraa kannattaa treenata ja huolehtia sen hyvästä fyysisestä kunnosta. Näin se pääsee näyttämään parhaimmat taitonsa koepäivänä. Kokeisiin menevällä koiralla olisi hyvä olla edes jonkin tasoinen kyky työskennellä useamman tunnin ajan itsenäisesti. Omistajan taas tulee olla valmis ottamaan tuomareiden arviointi vastaan juuri sellaisena, kuin koiran työskentely koettelupäivänä edellyttää. Kokeen käyttäminen koiran opettamiseen ei välttämättä ole yhdellekään osapuolelle mieleinen asia.

Koiralta vaaditaan tiettyjä asioita: rokotusten täytyy olla todistetusti voimassa ja koiralla tulee olla tunnistusmerkintä. Nykykoirilla tunnistusmerkintä on pääsääntöisesti mikrosiru. Sirun tulee olla luettavissa eli toimiva, joka kannattaa tarkistuttaa aina eläinlääkärissä käydessä. Kokeessa mikrosirun tarkastus tapahtuu pistokokeena, eikä kaikkia koiria aina tutkita. Ajokokeissa, kuten ei missään muissakaan Suomen Kennelliiton alaisissa tapahtumassa koira ei saa olla lääkitty. Antidopingsäännön noudattamista tarkastellaan ennalta ilmoittamattomilla pistokokeilla ja siihen on pyydettäessä velvollinen, jos haluaa kilpailla. Lisätietoa asiasta löydät Suomen Kennelliiton sivulta, josta löytyy rokotusmääräykset ja antidopingsääntö lääkelistoineen.

Yhden päivä koe
Yhden päivän koe eli niin sanottu normaali koe. Näitä on sekä AJOK- että BEAJ-kokeita, joihin molempiin voit beaglella osallistua, ellei koetiedoissa osallistumisoikeutta ole erikseen rajattu.

Kokeeseen ilmoittaudutaan voimassa olevan säännön mukaan eli normaali kokeeseen viimeistään 5 päivää ennen koetta. Kokeen viimeinen ilmoittautumispäivä kannattaa tarkistaa kyseisen kokeen tiedoista, jotka löytyvät Suomen Kennelliiton tapahtumakalenterista. Tapahtumakalenterissa kannattaa rajata hakua: kokeet, vuosi, kennelpiiri, koemuoto (AJOK tai BEAJ).

Kokeeseen ilmoittaudutaan joko kirjallisesti sähköpostilla tai soittamalla tiedot ilmoittautumisen vastaanottajalle. Pidä rekisteritodistus saatavilla, kun ilmoitat koiran. Tarkista ilmoittautumistiedoista myös ilmoittautumismaksun maksutapa. Kokeeseen ilmoitettaessa sinulla pitää jo olla tieto kahdesta arvosteluoikeudet omaavasta palkintotuomarista, jotka viet kokeeseen mukanasi. Pohjois-Pohjanmaan Beagle auttaa sinua löytämään tuomarit tarvittaessa.

Ennen koepäivää sinulle ilmoitetaan joko soittamalla tai kirjallisesti sähköpostilla, mihin aikaan koeaamuna täytyy olla koepaikalla sekä koepaikan osoite tai mahdollinen ohjeistus koepaikalle. 

Kun koettelupäivä on käsillä, varustaudu ottamalla mukaan koiran varusteet: paikannuslaite, juomavettä, ruoka annettavaksi koepäivän jälkeen. Ota myös metsäeväät itselle ja tuomareille, esim. kahvia ja mehua, muutamat leivät, ehkä myös pullaa tai keksiä. Makkaranpaistoon koepäivänä ei läheskään aina ole aikaa. Eväät ovat eräänlainen kiitos ulkopuolisten ihmisten panokselle koiraasi kohtaan ja hyvin syvälle juurtunut hyvä tapa.

Koepaikalle ota koiran rekisterikirja, rokotustodistus ja kuitti maksetusta osallistumismaksusta tai tasaraha paikan päällä maksamista varten, jos maksun voi koepaikalla suorittaa. Koiranohjaaja noutaa aamulla tuomarit kotoaan ja palauttaa heidät kotiin koepäivän jälkeen, ellei muuta sovita.

Kun kaikki osallistujat ovat saapuneet aamuvarhain koepaikalle. Kokeen aluksi ylituomari pitää pienen puheen eli ylituomarin puhuttelun. Ota talteen ainakin ylituomarin ja eläinlääkärin puhelinnumerot. Ylituomarin puhuttelun jälkeen suoritetaan maastojen arvonta ja sitten lähdetäänkin tuomareiden kanssa maastoon, joka arvonnassa omalle kohdalle tulee. Koemaastoon mennään sinun autollasi.

Koettelun päätyttyä palaatte koepaikalle ja käytte maastossa mukanasi olleiden tuomareiden kanssa ylituomarin vastaanotolla, jossa tuomarit näyttävät maastokortit ja kertovat koettelupäivän tapahtumista. Sihteeri kirjaa tapahtumat koirakohtaiseen pöytäkirjaan, josta saa oman kappaleen mukaan. Joissakin kokeissa koepaikalla on ruokailu järjestetty, mutta usein koiranohjaaja käyttää tuomarit syömässä ennen koepaikalle paluuta tai sen jälkeen. Kokeen lopuksi on tulosten julkaisu ja palkintojen jako. Sitten on enää vuorossa tuomareiden palauttaminen koteihinsa.

Koekauden koe (20.8.-28./29.2)
Koekauden kokeessa koirasi voidaan koetella minä tahansa päivänä aina 20.8. alkaen aina kauden viimeiseen päivään eli helmikuun loppuun. Koekauden kokeeseen ilmoittaudutaan viimeistään haluamaasi koepäivää edeltävänä päivänä, soittamalla kennelpiirin nimeämälle ylituomarille, jonka alueella arvostelu suoritetaan. Osanottomaksu maksetaan ennen koettelupäivää.

Sinun täytyy hankkia kaksi arvosteluoikeudet omaavaa tuomaria, joista toisen täytyy voida toimia ryhmätuomarina - ryhmätuomarin on oltava joko Kennelliiton tai rotujärjestön jäsen. Lisäksi sinun tulee hankkia maastokortteja (4kpl).  Maastokortit voit noutaa tai tilata ylituomarilta tai alueesi paikalliselta kerholta tai seuralta. Pohjois-Pohjanmaan Beagle auttaa sinua löytämään tuomarit tarvittaessa.

Koiranohjaaja valitsee sopivan päivän ja tässä täytyy huomioida, että tuomarisi pääsevät varmasti myös kyseisenä päivänä, joten varmista asia heiltäkin. Koiranohjaaja valitsee myös maaston ja sen tulee olla riittävän laaja ja sinulla tulee olla lupa käyttää sitä. Monet suorittavat koekauden kokeen omassa treenimaastossaan.

Kun soitat ylituomarille, hän tarkastaa koiran osallistumisoikeuden ja palkintotuomariryhmän arvostelukelpoisuudet sekä määrää irtilaskuajan. Ylituomarin ei itse tarvitse olla läsnä koettelussa. 

Kun koettelupäivä on käsillä, varustaudu ottamalla mukaan koiran varusteet: paikannuslaite, juomavettä, ruoka annettavaksi koepäivän jälkeen. Ota myös metsäeväät itselle ja tuomareille, esim. kahvia ja mehua, muutamat leivät, ehkä myös pullaa tai keksiä. Makkaranpaistoon koepäivänä ei läheskään aina ole aikaa. Eväät ovat eräänlainen kiitos ulkopuolisten ihmisten panokselle koiraasi kohtaan ja hyvin syvälle juurtunut hyvä tapa. Koiranohjaaja noutaa aamulla tuomarit kotoaan ja palauttaa heidät kotiin koepäivän jälkeen, ellei muuta sovita. Menette yhdessä sovittuun maastoon, jossa päästätte koiran irti ylituomarin määräämänä aikana.

Koepäivän päätyttyä ryhmätuomari antaa puhelimitse ylituomarille selvityksen kokeen kulusta. Purkutilaisuus pyritään pitämään mahdollisimman pian, yleensä viikon kuluessa. Ylituomari määrää ajankohdan ja paikan. Purkutilaisuuteen täytyy ottaa mukaan rekisterikirja, rokotustodistus ja kuitti maksetusta osallistumismaksusta. Koiranohjaaja noutaa tuomarit purkutilaisuuteen, ellei muuta sovita.

Koekauden kokeita vastaanottavat ylituomarit löydät, kun haet Kennelliiton tapahtumakalenterista Kennelpiirisi alueen kokeet. Jokaisessa Kennelpiirissä pitäisi löytyä yksi koe anottuna koekauden kokeeksi. Koetiedoissa on ylituomarilista.

Onnistunut päivä ei vaadi ykköstuloksen saavuttamista. Joskus onnistuu, joskus ei. Valmius hyväksymään oman koiran tekemiset ja niiden punnitseminen koesääntöihin peilaten on oltava jokaisella koiranomistajalla takaraivossa. Muuten ei kannata kokeisiin lähteä.

Koiran koettelu metsässä
Ennen irtilasku tarkistetaan kellot. Irtilaskupaikasta sovitaan ja ylituomarin puhuttelussa määrätyn irtilaskuajan puitteissa alkaa hakuerä. Tuomarit kertovat sinulle,  milloin voit laskea koirasi irti.

1. ERÄ: haku
Maastossa koira päästetään hakemaan jänistä. Koettelun aikana koiran ohjaaja toimii kuten metsälläkin. Tuomarit tarkastelevat koiran toimintaa kylmähakua eli hakua ilman jäniksen yöjälkeä ja kuumahakua eli hakua jäniksen yöjäljellä ja arvostelevat sen. Hakuaikaa on käytettävissä 4 tuntia = 240 min. Ajon alkaessa hakuaika pysähtyy ja 240 minuutista jäljellä oleva aika on käytettävissä toiseen hakuerään.

1. ERÄ: ajo
Tuomarit seuraavat ajoa ja arvioivat ajon kulkua. Yleensä viimeistään tässä vaiheessa ryhmä hajaantuu ryhmänjohtajan ohjeiden mukaan, jotta ajoa voitaisiin mahdollisimman hyvin seurata ja ajominuutit saataisiin kaikki arvostelukortille. Ajoaika merkitään korttiin. Siihen lasketaan koiran eteneminen jäniksen jäljellä haukkuen. Koiran haukkua kuunnellaan ja tarkastellaan ajon sujuvuutta ja mittaillaan mahdollisia hukkia. Ajoaikaan ei lasketa yli viiden minuutin taukoja haukussa. Ajoerä kestää 2 tuntia =120 min. Kun tuomarit ilmoittavat ajoerän täyttyneeksi, saa koiranohjaaja kytkeä koiran.

Ryhmätuomari esittelee koiranohjaajalle arvostelukortista 1. erän tapahtumat. Sinulla on oikeus esittää mielipiteesi arvostelusta. Sen jälkeen vaihdetaan paikkaa, jossa koira päästetään irti ja alkaa 2. erä.

2. ERÄ: haku ja ajo
2. erän aikana toimitaan kuten ensimmäisessä erässä. Poikkeuksena on hakuaika, jota on käytettävissä vain sen verran kuin ensimmäisen erän 240 minuutista jäi jäljelle. Ajoaikaa on 120 min.

Koiran koettelu päätyy toisen ajoerän jälkeen. Koettelun päätyttyä ryhmätuomari ilmoittaa koiranohjaajalle tuomareiden arvostelun.

Muista, että saat kytkeä koirasi vain luopuessasi kokeesta, palkintotuomarin luvalla tai koiran joutuessa erityiseen vaaratilanteeseen! Luopumisesta päätät yksin sinä, mutta jos koe joudutaan keskeyttämään, tekevät siitä päätöksen tuomarit! Molemmissa tapauksissa kannattaa soittaa ylituomarille.

Hyödyllisiä linkkejä
Tapahtumakalenteri
Rokotusmääräykset
Antidoping
Ajokoesäännöt
Ajokokeen pöytäkirja
​

Tämä teskti on kirjoitettu Anne Vornasen Kuinka mennä ajokokeisiin ajavalla koiralla? -tekstin pohjalle ja  sen sekä Kainuun Beaglen Ohjeita ajokokeisiin aikovalle -tekstin perusteella koottu kokonaisuus. Kiitos avusta!
Proudly powered by Weebly
  • ETUSIVU
  • Johtokunta
  • Jäseneksi
  • Historia
  • Sääntöjä & ohjeita